Konfitura truskawkowa

Przekaż znajomym!

W szczycie sezonu truskawki są bohaterami naszych wypieków, deserów i innych smakołyków, a na zimę ich smak zachowujemy w słoikach z przetworami. Domowe konfitury bez chemii i substancji zagęszczających sprawdzają się jako alternatywna dla cukru do herbaty czy dodatek do różnych wypieków. Niezwykle łatwo je przygotować. Zapraszamy na dzisiejszy odcinek Piwniczki Chomika 🙂

Składniki:
– 3 kg umytych i odszypułkowanych truskawek
– 2 kg cukru
– 3 cytryny
– 2,5 szklanki wrzątku
– łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub miąższ z jednej laski wanilii

1. Do wrzątku wsypać cukier i mieszać energiczne aż do jego rozpuszczenia – powstanie tzw. syrop cukrowy.

2. Do dużego garnka wsypać truskawki podzielone na połówki i zalać syropem.

3. Z umytych i sparzonych cytryn zetrzeć skórkę i wsypać do truskawek. Z owoców wycisnąć też sok i również połączyć z truskawkami.

4. Garnek postawić na ogniu, wsypać cukier z prawdziwą wanilią i zamieszać.

5. Zawartość garnka gotować na małym ogniu, ale nie mieszać – dlatego cukier musi być dobrze rozpuszczony, aby nic się nie przypaliło. Co jakiś czas należy ściągnąć tworzącą się na powierzchni pianę, by konfitura była klarowna.

6. Konfitura będzie gotowa po ok. godzinie smażenia. Poznamy ją po ciemnoczerwonym kolorze. Truskawki nie powinny się rozpaść – mają być miękkie i szkliste. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, zamknąć je szczelnie i odwrócić do góry dnem, pozostawiając do całkowitego wystygnięcia.



pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *