Chrupiąca imprezowa przystawka z dodatkiem wyrazistego sosu. Cebulowe krążki są łatwe w przygotowaniu i niedrogie, natomiast uniwersalny serowy dip smakuje idealnie na zimno i na ciepło z niemal każdym rodzajem słonej przekąski.
Jak zrobić krążki cebulowe?
Składniki na dip serowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 200 g sera Cheddar
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
Składniki na krążki cebulowe w panierce:
- 4 duże cebule
- 2 jaja
- ok. ¾ szklanki bułki tartej
- ok. ¾ szklanki mąki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
Przepis na sos serowy:
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
- W rondelku rozpuszczamy masło, potem wsypujemy mąkę i mieszając podsmażamy na małym ogniu.
- Gdy składniki zaczną się pienić, wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Podsmażamy kilkanaście minut do momentu, aby masa stała się jednolita, a mąka wysmażyła się na tyle, by stracić smak surowizny.
- Rondel trzymamy teraz na najmniejszym ogniu, następnie dodajemy starty ser i mieszamy. Całość ma się podgrzewać do momentu rozpuszczenia się sera.
- Na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ulubionymi ziołami. My wybraliśmy bazylię i oregano, ponieważ świetnie będą się komponować ze smakiem krążków cebulowych.
Przepis na krążki cebulowe:
- Obrane cebule kroimy w plastry i oddzielamy od siebie poszczególne krążki.
- Krążki pozbawiamy przezroczystej błonki. Dużo łatwiej będzie nam się z tym uporać, jeśli zamoczymy krążki cebuli w zimnej wodzie na kilkanaście minut.
- Jajka roztrzepujemy z dodatkiem ziół i soli.
- Następnie krążki panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno go być na tyle dużo, by bez problemu zanurzyły się w nim całe krążki.
- Każdy krążek przed wrzuceniem na olej otrzepujemy delikatnie z nadmiaru bułki tartej. Cebulę smażymy aż uzyska złoto-brązowy kolor. Po wyciągnięciu z patelni odsączamy ją na ręczniku papierowym.
Zarówno krążki, jak i dip doskonale smakują na ciepło oraz na zimno.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
patelnie z powłoką nieprzywierającą non-stick
tarki sześcioboczne
słoiczki na przyprawy
trzepaczki kuchenne
naczynia na dipy
pojemniki na oliwę/ocet
Odwiedź nas jeszcze tutaj!