Świeże, kruche, aromatyczne, znikają zanim zdążą całkiem ostygnąć. Ciasteczka z dużą ilością orzechów włoskich potrafią uzależnić i z pewnością zachwycą wszystkich wielbicieli chrupania. Idealne do świątecznej kawy czy jako przekąska na karnawałowych imprezach.
Jak zrobić ciasteczka orzechowe?
Składniki na ciastka orzechowe:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 1 jajo
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki śmietany 18%
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: lukier, masa kajmakowa lub krem czekoladowy i bakalie do dekoracji
Przepis na kruche ciasteczka orzechowe:
- Orzechy mielimy oczywiście w młynku do bakalii.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, a następnie zmielone orzechy.
- Na środku robimy dołeczek, w którym umieszczamy jajo oraz proszek do pieczenia, śmietanę i masło. Całość siekamy, a gdy składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny, aby się schłodziło.
- Po upływie dwóch godzin wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy i odkrawamy taką część, aby swobodnie dało się ją rozwałkować na stolnicy. Resztę z powrotem wkładamy do lodówki, bo kruche ciasto nie lubi ciepła.
- Na stolnicy oprószonej mąką musimy teraz rozwałkować ciasto na grubość ok. 5-8 mm.
- Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-20 minut. Będą gotowe gdy się przyrumienią i uzyskają ciemnozłotawy kolor ?
- Gorące ciasteczka smakują najlepiej solo, ale można je przełożyć ulubioną masą gdy wystygną albo polać lukrem i udekorować bakaliami.