Świeże, kruche, aromatyczne, znikają zanim zdążą całkiem ostygnąć. Ciasteczka z dużą ilością orzechów włoskich potrafią uzależnić i z pewnością zachwycą wszystkich wielbicieli chrupania. Idealne do świątecznej kawy czy jako przekąska na karnawałowych imprezach.
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– kostka masła
– 1 jajo
– 250 g mielonych orzechów włoskich
– 3 łyżki śmietany 18%
– 150 g cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– opcjonalnie: lukier, masa kajmakowa lub krem czekoladowy i bakalie do dekoracji
1. Orzechy mielimy w młynku do bakalii.
2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i zmielone orzechy.
3. Na środku robimy dołeczek, w którym umieszczamy jajo, proszek do pieczenia, śmietanę i masło. Całość siekamy, a gdy składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy na jednolitą masę.
4. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
5. Po upływie dwóch godzin wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy i odkrawamy taką część, aby swobodnie dało się ją rozwałkować na stolnicy. Resztę z powrotem wkładamy do lodówki, bo kruche ciasto nie lubi ciepła.
6. Na stolnicy oprószonej mąką musimy teraz rozwałkować ciasto na grubość ok. 5-8 mm.
7. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-20 minut. Będą gotowe gdy się przyrumienią i uzyskają ciemnozłotawy kolor 🍪
8. Gorące ciasteczka smakują najlepiej solo, ale można je przełożyć ulubioną masą gdy wystygną albo polać lukrem i udekorować bakaliami.
- Młynek do bakalii
- Stolnica dwustronna
- Krajacz do ciasta
- Zestaw do pieczenia i dekoracji ciastek
- Maselniczka
- Blacha z wyjmowanym dnem
- Pojemnik na artykuły sypkie
- Folia spożywcza
- Szklana patera
- Słój hermetyczny 0,5 l
- Słój z pokrywą szklaną 0,95 l
- Słój kwadratowy 0,75 l
- Słój ośmiokątny 0,85 l
- Słój z pokrywą 270 ml
- Wałek ruchomy
Zapraszamy do zakupów!
Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875