Kruche ciasto ze śliwkami

Przekaż znajomym!

Nasze ostatnie ciasto drożdżowe z truskawkami podbiło podniebienia gości, ale kruche ciasto z chrupiącym wierzchem okrywającym soczyste owoce także będzie idealnym towarzystwem popołudniowej kawy. Nasz przepis na ciasto ze śliwkami to gwarancja, że będzie łatwo i pysznie. Zapraszamy!

Składniki:
– 70 dag mąki
– szklanka cukru pudru
– kostka masła
– 4 żółtka
– 4 pełne łyżki śmietany
– łyżeczka proszku do pieczenia
– ok. 1 kg śliwek
– bułka tarta i cukier puder do posypania

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, robimy w nich „dołeczek”, w który wlewamy śmietanę i żółtka.

2. Dodajemy posiekane na kawałki miękkie masło i wsypujemy proszek do pieczenia.

3. Całość siekamy aż utworzą się drobne grudki, wtedy zaczynamy zagniatać.

4. Wyrabiamy ciasto możliwie szybko, gdyż kruche nie lubi ciepła.

5. Po ok. 5 minutach, gdy ciasto utworzy jednolitą masę, odcinamy z niego ¼, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

6. Ciasto pozostałe na stolnicy podsypujemy mąką i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach brytfanny.

7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, natłuszczoną i obsypaną bułką tartą rozkładamy równomiernie ciasto, a na nim przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki.

8. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach tarki ciastem wyjętym z lodówki.

9. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę – aż się zarumieni.

10. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na kilka minut w uchylonym piekarniku, po czym oprószamy cukrem pudrem.


rada kruche ze sliwkami smacznego kruche ze sliwkami


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *