Zwyczajny kompot bez trudu można zamienić w orzeźwiający napój, który pokochają zwłaszcza dzieci. Świeżość limonki, melisy i mięty doskonale równoważy intensywny smak rabarbaru i rewelacyjnie gasi pragnienie.
Jak zrobić lemoniadę rabarbarową?
Składniki na lemoniadę z rabarbarem:
- 2 kg rabarbaru
- 3 l wody
- 2 limonki
- 2 laski wanilii
- 500 g cukru brązowego
- świeże listki melisy i mięty
Przygotowanie lemoniady z rabarbaru:
- Umyty i obrany rabarbar kroimy na kilkucentymentrowe kawałki, zasypujemy cukrem, następnie wrzucamy rozcięte wzdłuż laski wanilii i gotujemy w 3 litrach wody przez 10 minut, a potem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzony rabarbar odcedzamy, a płyn przelewamy do słoja.
- Limonki kroimy w plastry lub drobniejsze części i także wrzucamy do słoja, dodając na końcu świeże listki melisy i mięty w dowolnej ilości – w zależności od naszych upodobań.
- Lemoniadę podajemy z kostkami lodu, możemy ją też rozcieńczyć wodą mineralną, jeśli wydaje nam się za słodka. Natomiast jeżeli chcemy zamienić ją w orzeźwiający drink, wystarczy dolać 500 ml czystej wódki.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnek ze stali nierdzewnej lub emaliowane
- szklane słoje z kranikiem
- kubki z rurką
- pojemniki na artykuły sypkie