Lemoniada rabarbarowa z limonką

Przekaż znajomym!

Zwyczajny kompot bez trudu można zamienić w orzeźwiający napój, który pokochają zwłaszcza dzieci. Świeżość limonki, melisy i mięty doskonale równoważy intensywny smak rabarbaru i rewelacyjnie gasi pragnienie.

Składniki:
– 2 kg rabarbaru
– 3 l wody
– 2 limonki
– 2 laski wanilii
– 500 g cukru brązowego
– świeże listki melisy i mięty

1. Umyty i obrany rabarbar kroimy na kilkucentymentrowe kawałki, zasypujemy cukrem, wrzucamy rozcięte wzdłuż laski wanilii i gotujemy w 3 litrach wody przez 10 minut, a potem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

2. Wystudzony rabarbar odcedzamy, a płyn przelewamy do słoja.

3. Limonki kroimy w plastry lub drobniejsze części i także wrzucamy do słoja, dodając na końcu świeże listki melisy i mięty w dowolnej ilości – w zależności od naszych upodobań.

4. Lemoniadę podajemy z kostkami lodu, możemy ją też rozcieńczyć wodą mineralną, jeśli wydaje nam się za słodka, a jeżeli chcemy zamienić ją w orzeźwiający drink, wystarczy dolać 500 ml czystej wódki.



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *