Likiery zazwyczaj kojarzą nam się z mocnymi i słodkimi trunkami na bazie mleka. Nasz likier kawowy nie spełnia tylko tego ostatniego warunku, ale dzięki temu jest bardziej uniwersalny i aromatyczny.
Jak zrobić likier kawowy?
Składniki na likierek kawowy:
- 5 l spirytusu
- 3 laski wanilii
- 2 op. cukru waniliowego
- 5 kg cukru
- 1250 g kawy mielonej
- 10 l wody
Przepis na likier kawowy bez mleka:
- Kawę wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Parzymy przez 3 godziny.
- Zaparzoną kawę przecedzamy, aby pozbyć się fusów.
- Słodzimy, dodajemy laski wanilii rozcięte wzdłuż i cukier waniliowy.
- Całość podgrzewamy mieszając, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Do zimnego naparu kawowego wlewamy alkohol, naczynie zamykamy i odstawiamy na tydzień czasu.
- Na koniec przefiltrowany likier rozlewamy do butelek i za 5 miesięcy będziemy kosztować.