Likier piernikowy

Przekaż znajomym!

Czekolada, korzenne przyprawy, słodki biały puch i kremowa delikatność, a do tego rozgrzewająca moc. To przepis na piernikowy likier, w sam raz na Święta. Na zdrowie!

Składniki:
– 1 l śmietany kremówki
– 180-200g czekolady gorzkiej
– 200 g cukru pudru
– 20 g przyprawy do piernika
– 500 ml wódki
– 60 ml kremu czekoladowo-orzechowego


1. Czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do garnka i roztapiamy w kąpieli wodnej.

2. Garnek z czekoladą stawiamy na ogniu, dodajemy kremówkę i podgrzewamy dokładnie mieszając.

3. Do jednolitej masy dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika i krem kanapkowy. Nadal podgrzewamy energicznie mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, po czym odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.

4. Zimna czekoladowa masa musi zostać jeszcze połączona z wódką. Po dokładnym wymieszaniu likier rozlewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce.



  • Trzepaczka kuchenna –
  • Dzbanek z miarką –
  • Garnek nierdzewny –
  • Karafki –

Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *