Aromatyczne mandarynki są dostępne w sklepach przez cały rok. Nalewki na tych owocach to trunki przynoszące orzeźwienie, ale my dziś zapraszamy na odcinek z mandarynkówką przygotowaną na bazie rumu, która rozgrzewa i pomaga zwalczać przeziębienie.
Jak zrobić nalewkę z mandarynek na rumie?
Składniki na mandarynkówkę:
- 2 l rumu
- 2 kg mandarynek
- 500 g cukru
- 250 ml wody
Przepis na nalewkę z mandarynek na rumie:
- Sparzone i wyszorowane mandarynki obieramy ze skórki przy pomocą obieraczki – aby uzyskać cienką mandarynkową skórkę, bez białej wewnętrznej warstwy.
- Skórkę kroimy, najlepiej oczywiście na cienkie paseczki.
- Mandarynki obieramy z białej skórki i wyciskamy z nich sok za pomocą sokowirówki lub wyciskacza.
- Sok wlewamy do słoja, następnie wsypujemy skórkę i zalewamy całość rumem. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciepłe zacienione miejsce.
- Po 4 tygodniach cukier rozpuszczamy w szklance wrzątku, mieszając, a potem tak przygotowany syrop cukrowy odstawiamy do wystudzenia.
- W tym czasie filtrujemy nalewkę, a następnie łączymy ją z zimnym syropem cukrowym, dobrze mieszając.
- Nalewka jest gotowa do rozlania jej do butelek, w których postoi dwa-trzy tygodnie zanim będzie najsmaczniejsza.