Mandarynkówka na rumie

Przekaż znajomym!

Aromatyczne mandarynki są dostępne w sklepach przez cały rok. Nalewki na tych owocach to trunki przynoszące orzeźwienie, ale my dziś zapraszamy na odcinek z mandarynkówką przygotowaną na bazie rumu, która rozgrzewa i pomaga zwalczać przeziębienie. Na zdrowie!

Składniki:
– 2 l rumu
– 2 kg mandarynek
– 500 g cukru
– 250 ml wody

1. Sparzone i wyszorowane mandarynki obieramy ze skórki przy pomocą obieraczki – aby uzyskać cienką mandarynkową skórkę, bez białej wewnętrznej warstwy.

2. Skórkę kroimy na cienkie paseczki.

3. Mandarynki obieramy z białej skórki i wyciskamy z nich sok za pomocą sokowirówki.

4. Sok wlewamy do słoja, wsypujemy skórkę i zalewamy całość rumem. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciepłe zacienione miejsce.

5. Po 4 tygodniach cukier rozpuszczamy w szklance wrzątku, mieszając. Syrop cukrowy odstawiamy do wystudzenia.

6. W tym czasie filtrujemy nalewkę, a następnie łączymy ją z zimnym syropem cukrowym, dobrze mieszając.

7. Nalewka jest gotowa do rozlania jej do butelek, w których postoi dwa-trzy tygodnie zanim będzie najsmaczniejsza. Na zdrowie!



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *