Czekoladowo-bakaliowy mazurek nie wymaga użycia pieca, dlatego może go zrobić każdy. Jest wspaniałym wielkanocnym deserem, który kusi intensywnym smakiem orzechów, rodzynek i żurawiny. Częstujcie się!
Składniki:
– 2 wafle
– po 15 dag masła i margaryny
– 1,5 szklanki cukru pudru
– 3 jaja
– 200 g herbatników
– po 10 dag rodzynek lub żurawiny, orzechów włoskich i płatków migdałowych
– 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
Polewa:
– 50 ml mleka
– 50 g masła
– 1 tabliczka mlecznej czekolady
1. Jaja z cukrem pudrem ubijamy na parze i odstawiamy do wystudzenia.
2. Masło i margarynę ucieramy lub miksujemy na krem.
3. Herbatniki, połowę orzechów i czekolady mielimy w młynku do bakalii.
4. Pozostałe orzechy i płatki migdałowe wkruszamy do zmielonych składników, a czekoladę strugamy nożem.
5. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo ubite jaja, miksując lub ucierając. Następnie dodajemy pozostałe składniki, w tym także 2 łyżki kakao, również stopniowo i mieszamy całość.
6. Masę rozprowadzamy na waflu, przykrywamy drugim, obciążamy płaskim przedmiotem i wkładamy do lodówki.
7. Teraz czas przygotować polewę. Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i cały czas mieszając czekamy, aż składniki się połączą.
8. Przestudzoną masą polewamy ciasto i przyozdabiamy ulubioną posypką lub bakaliami.
- Młynek do bakalii
- Pojemnik na art. sypkie
- Makutra
- Kula do ucierania
- Miski kuchenne
- Zestaw do ciasta 8 elem.
- Trzepaczka kuchenna
Zapraszamy do zakupów!
Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875