Wielkanocny mazurek bez pieczenia

Przekaż znajomym!

Czekoladowo-bakaliowy mazurek nie wymaga użycia pieca, dlatego może go zrobić każdy. Jest wspaniałym wielkanocnym deserem, który kusi intensywnym smakiem orzechów, rodzynek i żurawiny. Częstujcie się!

Składniki:
– 2 wafle
– po 15 dag masła i margaryny
– 1,5 szklanki cukru pudru
– 3 jaja
– 200 g herbatników
– po 10 dag rodzynek lub żurawiny, orzechów włoskich i płatków migdałowych
– 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)

Polewa:
– 50 ml mleka
– 50 g masła
– 1 tabliczka mlecznej czekolady

1. Jaja z cukrem pudrem ubijamy na parze i odstawiamy do wystudzenia.

2. Masło i margarynę ucieramy lub miksujemy na krem.

3. Herbatniki, połowę orzechów i czekolady mielimy w młynku do bakalii.

4. Pozostałe orzechy i płatki migdałowe wkruszamy do zmielonych składników, a czekoladę strugamy nożem.

5. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo ubite jaja, miksując lub ucierając. Następnie dodajemy pozostałe składniki, w tym także 2 łyżki kakao, również stopniowo i mieszamy całość.

6. Masę rozprowadzamy na waflu, przykrywamy drugim, obciążamy płaskim przedmiotem i wkładamy do lodówki.

7. Teraz czas przygotować polewę. Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i cały czas mieszając czekamy, aż składniki się połączą.

8. Przestudzoną masą polewamy ciasto i przyozdabiamy ulubioną posypką lub bakaliami.



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *