Winobranie – najprzyjemniejszy moment w procesie uprawy winogron. Teraz wystarczy już tylko zdecydować, co powstanie z naszych owoców. Najczęściej z winogron przyrządzamy wino, ale zanim je nastawimy, musimy odpowiednio przygotować owoce.
Wersję elektryczną polecamy osobom, które chcą uzyskać większą wydajność pracy bez konieczności użycia siły rąk. Silnik zastępuje pracę naszych dłoni, dzięki czemu możemy przerobić do 2 ton owoców w ciągu godziny.
Ręczna odszypułkowarko-rozdrabniarka jest łatwa w obsłudze i nie wymaga konieczności podłączenia do prądu, dzięki czemu jest bardziej mobilna – możemy pracować na niej na świeżym powietrzu.
Do kosza ze stali nierdzewnej wrzucamy całe kiście winogron. Warto zaopatrzyć się w specjalny stojak, dzięki któremu miąższ i sok z winogron zostają precyzyjnie skierowane do podstawionego naczynia. Teraz wystarczy już tylko włączyć zasilanie urządzanie w przypadku wersji elektrycznej lub kręcić korbą przy urządzeniu ręcznym. Szypułki zostają oddzielone i wypadają przez specjalny otwór, a rozdrobnione owoce trafiają do podstawionego przez nas naczynia.
Tak przygotowane owoce nadają się do dalszego przerobu. W następnej części filmu pokażemy dalszą drogę do uzyskania klarownego soku z winogron na potrzeby wyrobu domowych alkoholi i nie tylko.
- Elektryczna odszypułkowarko-rozdrabniarka Grifo
- Ręczna odszypułkowarko-rozdrabniarka Grido
- Stojak ze stali nierdzewnej
- Stojak emaliowany
Zapraszamy do zakupów!
Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875