Suszone winogrona, morele i daktyle oraz włoskie orzechy niosą ze sobą intensywny smak i aromat, więc połączenie ich z cytrusami, za pomocą alkoholu, wydobywa głębię ich bogactwa i pozwala rozkoszować się wyjątkowym trunkiem.
Jak zrobić nalewkę bakaliową?
Składniki na nalewkę z rodzynek i innych bakalii:
- 5 l wódki czystej
- sok wyciśnięty z 6 cytryn
- po 500 g rodzynek, orzechów włoskich, suszonych moreli, a także daktyli
- 250 g miodu
Przepis na nalewkę bakaliową:
- Do słoja wsypujemy rodzynki, a następnie pokrojone na kawałki morele i daktyle oraz pokruszone orzechy.
- Zalewamy je miodem i sokiem z cytryny.
- Sparzone pomarańcze i mandarynki kroimy w plastry, a potem umieszczamy w słoju.
- Całość oczywiście zalewamy alkoholem, zamykamy i odstawiamy na tydzień w ciepłe zacienione miejsc
- Na końcu, po siedmiu dniach odcedzamy bakalie i owoce, wyciskając z nich sok i alkohol oraz kilkakrotnie filtrujemy nalewkę przez gęste sito. Teraz możemy już rozlać ją do butelek, aby cieszyć się jej smakiem ?