Bakaliówka – nalewka bakaliowa

Przekaż znajomym!

Suszone winogrona, morele i daktyle oraz włoskie orzechy niosą ze sobą intensywny smak i aromat. Połączenie ich z cytrusami, za pomocą alkoholu, wydobywa głębię ich bogactwa i pozwala rozkoszować się wyjątkowym trunkiem. Zróbcie z nami błyskawiczną bakaliówkę – zapraszamy!

Składniki:
– 5 l wódki czystej
– sok wyciśnięty z 6 cytryn
– po 500 g rodzynek, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli
– 250 g miodu

1. Do słoja wsypujemy rodzynki, pokrojone na kawałki morele i daktyle oraz pokruszone orzechy.

2. Zalewamy je miodem i sokiem z cytryny.

3. Sparzone pomarańcze i mandarynki kroimy w plastry oraz umieszczamy w słoju.

4. Całość zalewamy alkoholem, zamykamy i odstawiamy na tydzień w ciepłe zacienione miejsce.

5. Po siedmiu dniach odcedzamy bakalie i owoce, wyciskając z nich sok i alkohol oraz kilkakrotnie filtrujemy nalewkę przez gęste sito. Teraz możemy już rozlać ją do butelek i cieszyć się jej smakiem 💛


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *