Nalewka chili-cytrynowa

Przekaż znajomym!

Nalewka na papryczkach chili i skórce z cytryny to trunek dla twardzieli. Może stanowić doskonałą bazę do drinka Krwawa Mary. Kto odważny, niech spróbuje paprykówki!

Składniki:
– 8 papryczek chili
– 15 cytryn
– 2 l spirytusu
– 1 l wódki
– 1 l wody
– 1 kg cukru


1. Dokładnie umyte i sparzone cytryny obieramy ze skórki, uważając, by nie zetrzeć białej gorzkiej warstwy i skórki wrzucamy do słoja, a z cytryn wyciskamy sok i zalewamy nim skórki.

2. Papryczki rozcinamy wzdłuż i także wrzucamy do słoja.

3. Składniki zalewamy wódką, a następnie spirytusem.

4. Słój zamykamy i odstawiamy w jasne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie.

5. Po 14 dniach z cukru i wody przyrządzamy syrop.

6. Zawartość słoja łączymy z cukrowym syropem.

7. Całość filtrujemy i rozlewamy do butelek. Za trzy miesiące spróbujemy nalewki.




Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *