Nalewka na każdą porę roku i każdą okazję. Świetnie orzeźwia i dodaje energii, dostarczając przy tym porcję witamin. Nalewka grejpfrutowa ma oryginalny smak i jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie spróbujcie!
Jak zrobić nalewkę grejpfrutową?
Składniki na nalewkę grejpfrutową:
- 16 grejpfrutów
- 8 litrów wódki
- 2 kg cukru
Przepis na nalewkę z grejpfrutów:
- Dokładnie wyszorowane i sparzone owoce obieramy ze skórki, odrzucając jej białą część.
- Skórki kroimy w paseczki, wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin.
- W tym czasie z grejpfrutów wyciskamy sok, do którego wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem odstawiamy do wystudzenia.
- Skórki odcedzamy, natomiast alkohol, w którym się moczyły, łączymy z posłodzonym sokiem.
- Na koniec całość odstawiamy w zamkniętym naczyniu na dwa tygodnie w miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po 14 dniach nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek. Jest już gotowa do kosztowania, ale im dłużej pozwolimy jej odstać, tym będzie smaczniejsza. ?
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- karafki 0,5 l
- butelki 260 ml
- słoje wielofunkcyjne
- pojemniki na art. sypkie
- garnki nierdzewne
- wyciskacze do cytrusów
Odwiedź nas jeszcze tutaj!