Pobudzająca nalewka, pełna świeżości i owocowej słodyczy.
Wyrazistość jabłka zostaje doskonale zrównoważona przez orzeźwiającą miętę, dzięki czemu powstaje wyjątkowo harmonijne połączenie smaków i aromatów.
Jak zrobić nalewkę z jabłek i mięty?
Składniki na nalewkę jabłkową:
- 6 kg jabłek
- 40 gałązek mięty
- 2 kg cukru
- 4 laski cynamonu
- 4 l spirytusu
- 2 l wody
Przepis na nalewkę z jabłek i mięty:
- Dokładnie umyte jabłka kroję na ćwiartki, pozbawiając ogonków i gniazd nasiennych, następnie umieszczam je w słoju i zalewam wodą.
- Do słoja wrzucam świeże listki mięty oberwane z ok. 40 gałązek, a także laski cynamonu połamane na części.
- Całość zalewam spirytusem i zamykam, a potem odstawiam w ciemne miejsce na miesiąc.
- Po 30 dniach odcedzam jabłka i inne składniki. Alkohol zamykam w osobnym naczyniu, a resztę zasypuję cukrem, zamykam i wreszcie odstawiam na 2 tygodnie w ciepłe zacienione miejsce.
- Po 14 dniach cukier powinien całkiem się rozpuścić, wtedy odcedzamy zawartość słoja, natomiast syrop łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.
- Na koniec płyn filtrujemy kilkakrotnie i zlewamy do butelek, w których powinien postać co najmniej 3 miesiące, aby zmienił się w wyborną nalewkę jabłkowo-miętową.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
słoje wielofunkcyjne
proste słoje z pokrywą
pojemniki na art. sypkie
dzbanki
butelki z uszkiem
Odwiedź nas jeszcze tutaj!