Nalewka jabłkowo-miętowa

Przekaż znajomym!

Pobudzająca nalewka, pełna świeżości i owocowej słodyczy. Wyrazistość jabłka zostaje doskonale zrównoważona przez orzeźwiającą miętę, dzięki czemu powstaje wyjątkowo harmonijne połączenie smaków i aromatów. Na zdrowie!

Składniki:
– 6 kg jabłek
– 40 gałązek mięty
– 2 kg cukru
– 4 laski cynamonu
– 4 l spirytusu
– 2 l wody

1. Dokładnie umyte jabłka kroję na ćwiartki, pozbawiając ogonków i gniazd nasiennych.

2. Umieszczam je w słoju i zalewam wodą.

3. Do słoja wrzucam świeże listki mięty oberwane z ok. 40 gałązek oraz laski cynamonu połamane na części.

4. Całość zalewam spirytusem i zamykam. Odstawiam w ciemne miejsce na miesiąc.

5. Po 30 dniach odcedzam jabłka i inne składniki. Alkohol zamykam w osobnym naczyniu, a resztę zasypuję cukrem, zamykam i odstawiam na 2 tygodnie w ciepłe zacienione miejsce.

6. Po 14 dniach cukier powinien całkiem się rozpuścić, wtedy odcedzamy zawartość słoja, a syrop łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

7. Płyn filtrujemy kilkakrotnie i zlewamy do butelek, w których powinien postać co najmniej 3 miesiące, aby zmienił się w wyborną nalewkę jabłkowo-miętową.



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *