Boże Narodzenie to czas rozgrzewających smaków i wyjątkowych zapachów, które kojarzą się z domem. W zimowe wieczory dobrze mieć pod ręką coś, co podkreśli ten magiczny klimat i będzie sympatycznym poczęstunkiem dla gości. Dziś polecamy nalewkę gruszkowo-pomarańczową z korzennymi przyprawami. Na zdrowie! ?
Składniki:
– 5 kg gruszek
– 5 kg pomarańczy
– 5 l wódki
– 5 kg cukru
– goździki
– cynamon
– kardamon
– migdały
– laska wanilii
1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszając zawartość.
2. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści obrane pomarańcze kroimy w kostkę lub plasterki i dorzucamy do słoja.
3. Migdały zgniatamy nożem lub tłuczkiem do mięsa i razem z przyprawami dorzucamy do słoja.
4. Całość zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc.
5. Po miesiącu owoce odcedzamy, a nalewkę filtrujemy kilkukrotnie, aby pozbyć się osadów.
- Słój wielofunkcyjny
- Butelka 700 ml z korkiem BON1137
- Butelka 700 ml z korkiem BON1144
- Butelka 260 ml z uszkiem BON1113
- Salaterki kwadratowe
- Słoiczki 150 ml z zapięciem mechanicznym
Zapraszamy do zakupów!
Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875