Nalewka truskawkowa

Przekaż znajomym!

Truskawki to jeden z najsmaczniejszych zwiastunów lata. Smakują idealnie w deserach i wypiekach, kompotach i koktajlach oraz jako składnik różnych przetworów. My dziś zapraszamy do przygotowania z nami nalewki truskawkowej, cenionej ze względu na kojący zapach i cudownie słodki smak. Zapraszamy i na zdrowie!

Składniki:
– 1,5 kg truskawek
– 1 l wódki czystej
– 400 g cukru
– 1 cytryna

1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki wsypać do słoja (jeśli są duże, pokroić na połówki), następnie zasypać połową ilości cukru, po czym odstawić na 24 godziny w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Co kilka godzin powinniśmy potrząsnąć słojem, aby cukier mógł się szybciej rozpuścić.

2. Po upływie doby do truskawek wlać wódkę, zakręcić i odstawić na 7 dni w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej.

3. Po upływie tygodnia zlać nalewkę do innego pojemnika, bez truskawek. W dużym garnku zagotować pół litra wody z pozostałym cukrem, aż powstanie syrop.

4. Do syropu wlać sok wyciśnięty z cytryny, a następnie nalewkę i zamieszać.

5. Gotową nalewkę trzeba jeszcze przefiltrować i możemy rozlewać ją do butelek.
Nalewka będzie gotowa po upływie przynajmniej miesiąca, ale najsmaczniejsza jest po ok. pół roku.

Proszę się nie przejmować, jeśli nalewka zacznie z czasem gęstnieć – jest to proces naturalny i w żaden sposób nie zagraża smakowi ani przydatności nalewki do spożycia.



pomocne


 

Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

 

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *