Lekarstwo na kłopoty z cerą i wsparcie układu krwionośnego, ale przede wszystkim wspaniały smak. Nalewka z dzikiej róży jest jedną z najbardziej aromatycznych, a jej właściwości prozdrowotne aż trudno wyliczyć.
Jak zrobić nalewkę z dzikiej róży?
Składniki na nalewkę z owoców dzikiej róży:
- 400 g owoców dzikiej róży
- 200 g miodu wielokwiatowego lub 250 g cukru
- 0,5 l wódki czystej
Przepis na nalewkę z dzikiej róży:
- Owoce powinny być zebrane po pierwszych przymrozkach, a więc zazwyczaj w listopadzie. Jeśli zerwiemy je wcześniej, powinniśmy włożyć je do zamrażarki na dwa lub trzy dni, by pozbawić je goryczki.
- Dziką różę myjemy i odcinamy ogonki czy pozostałości kwiatów, dzięki czemu cukier i alkohol szybciej dojdą do środka owoców.
- Wsypujemy je do słoja i zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem. Na końcu wlewamy mniej-więcej połowę ilości wódki, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie, codziennie nim potrząsając, by cukier szybciej się rozpuszczał.
- Po 2 tygodniach dodajemy resztę alkoholu i ponownie odstawiamy całość na kolejne 14 dni.
- Nareszcie można już zlać nalewkę. Najpierw filtrujemy ją przez sito, a następnie przez bibułkę filtracyjną lub sito z gazą.
- Na koniec nalewkę zlewamy do butelek, zamykamy szczelnie, odstawiamy w ciemne miejsce i czekamy 2-3 miesiące, aby uzyskała najlepszy smak i aromat.