Nalewka z dzikiej róży z miodem lub cukrem

Przekaż znajomym!

Lekarstwo na kłopoty z cerą i wsparcie układu krwionośnego, ale przede wszystkim wspaniały smak. Nalewka z dzikiej róży jest jedną z najbardziej aromatycznych, a jej właściwości prozdrowotne aż trudno wyliczyć. Zapraszamy do przyrządzenia jej z nami 🙂

Składniki:
– 400 g owoców dzikiej róży
– 200 g miodu wielokwiatowego lub 250 g cukru
– 0,5 l wódki czystej

1. Owoce powinny być zebrane po pierwszych przymrozkach, zazwyczaj w listopadzie. Jeśli zerwiemy je wcześniej, powinniśmy włożyć je do zamrażarki na dwa lub trzy dni, by pozbawić je goryczki.

2. Dziką różę myjemy i odcinamy ogonki czy pozostałości kwiatów, dzięki czemu cukier i alkohol szybciej dojdą do środka owoców.

3. Wsypujemy je do słoja i zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem. Na końcu wlewamy mniej-więcej połowę ilości wódki, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie, codziennie nim potrząsając, by cukier szybciej się rozpuszczał.

4. Po 2 tygodniach dodajemy resztę alkoholu i ponownie odstawiamy całość na kolejne 14 dni.

5. Nareszcie można już zlać nalewkę. Najpierw filtrujemy ją przez sito, a następnie przez bibułkę filtracyjną lub sito z gazą.

6. Nalewkę zlewamy do butelek, zamykamy szczelnie, odstawiamy w ciemne miejsce i czekamy 2-3 miesiące, by uzyskała najlepszy smak i aromat.


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *