Nalewka z owoców leśnych w środku zimy lub wiosną? Tak i to znacznie smaczniejsza niż tuż po sezonie! Zamknięty w mrożonych jagodach aromat powoli uwalnia się w alkoholu i sprawia, że nalewka zyskuje niezwykle intensywny zapach. Spróbujcie przygotować ją z nami!
Jak zrobić nalewkę z mrożonych jagód?
Składniki na nalewkę z borówek:
- 2 kg mrożonych jagód
- 800 g cukru
- 2,5 l wódki
- 0, 5 l spirytusu
- 1 laska wanilii
- 500 ml wody
Przepis na nalewkę z jagód:
- Zamrożone owoce wsypujemy do słoja i zalewamy wódką, a potem spirytusem. Naczynie zamykamy i odkładamy w chłodne miejsce na 3 dni – może to być spiżarnia lub lodówk. Codziennie mieszamy zawartość.
- Z cukru i wrzącej wody przyrządzamy syrop cukrowy (kliknij tutaj, aby zobaczyć, jak go zrobić), który odstawiamy do schłodzenia.
- Następnie do słoja z jagodami i alkoholem wlewamy ostudzony syrop cukrowy i wrzucamy laskę wanilii. Całość mieszamy, następnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po tygodniu nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek, w których powinna postać minimum 60 dni, zanim uzyska największe bogactwo smaku i aromatu ?

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
