Nalewka borówkowa – z mrożonych jagód

Przekaż znajomym!

Nalewka z owoców leśnych w środku zimy lub wiosną? Tak i to znacznie smaczniejsza niż tuż po sezonie! Zamknięty w mrożonych jagodach aromat powoli uwalnia się w alkoholu i sprawia, że nalewka zyskuje niezwykle intensywny zapach. Spróbujcie przygotować ją z nami! Zapraszamy 🙂

Składniki:
– 2 kg mrożonych jagód
– 800 g cukru
– 2,5 l wódki
– 0, 5 l spirytusu
– 1 laska wanilii
– 500 ml wody

1. Zamrożone owoce wsypujemy do słoja i zalewamy wódką, a potem spirytusem. Naczynie zamykamy i odkładamy w chłodne miejsce na 3 dni – może to być spiżarnia lub lodówka. Codziennie mieszamy zawartość.

2. Po trzech dniach z cukru i wrzącej wody przyrządzamy syrop cukrowy, który odstawiamy do schłodzenia.

3. Do słoja z jagodami i alkoholem wlewamy ostudzony syrop cukrowy i wrzucamy laskę wanilii. Całość mieszamy, następnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o temperaturze pokojowej.

4. Po tygodniu nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek, w którym powinna postać minimum 60 dni, zanim uzyska największe bogactwo smaku i aromatu. 🍷



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *