Ziołówka jest dobra dosłownie na wszystko, gdyż pomaga na dolegliwości somatyczne, koi skołatane nerwy, a nawet poprawia nastrój. Mocny smak i niesamowity aromat znaki rozpoznawcze nalewki ziołowej.
Jak zrobić nalewkę ziołową?
Składniki na nalewkę ziołową:
- kolendra 12 g
- kminek 6 g
- czarnuszka 3 g
- anyż 4 g
- mięta suszona 5 g
- majeranek 3 g
- pieprz 6 ziaren
- owoc jałowca 6 g
- kurkuma mielona 4 g
- imbir suszony 4 g
- goździki 3 szt.
- wódka czysta 2 l
- cukier 500 g
Przygotowanie nalewki ziołowej:
- Wszystkie zioła i przyprawy wsypujemy do słoja, a potem zalewamy je wódką.
- Słój zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, aby alkohol wyciągnął z nich smak i aromat.
- Po 14 dniach rozpuszczamy cukier w szklance wrzątku, a następnie dolewamy do słoja z nastawem.
- Na koniec, po dokładnym wymieszaniu filtrujemy nalewkę przez bibułkę lub gazę i rozlewamy do butelek.
Nalewka postoi w naszej Piwniczce przynajmniej miesiąc, choć najlepsza byłaby nawet po roku lub później.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- szklane słoje z pokrywą
- butelki z zapięciem mechanicznym
- naczynia ceramiczne
- pojemniki na przyprawy
- dzbanki z miarką

Odwiedź nas jeszcze tutaj!