Najlepsze do sałatek i domowego sosu tatarskiego. Ogórki konserwowe znajdują swoje zastosowanie także jako dodatek do obiadu czy kanapek. Najpyszniejsze są oczywiście te domowe. Pokażemy dziś prosty i skuteczny sposób na aromatyczne ogórki w słoikach na zimę. Zapraszamy!
Jak zrobić ogórki konserwowe?
Składniki na ogórki w zalewie octowej:
- 4 kg małych ogórków gruntowych
- kilka gałązek kopru
- główka czosnku
- kawałki korzenia chrzanu
- gorczyca
- szklanka cukru
- 3 l wody
- 3 łyżki soli
- ziele angielskie – 1 opakowanie
- liść laurowy – 1 opakowanie
- 0,5 litra octu
Przepis na ogórki konserwowe:
- Wodę zagotować z cukrem, 3 łyżkami soli, opakowaniem ziela angielskiego i liścia laurowego, a potem odstawić do przestudzenia.
- Do każdego słoika wsypać po kilka ziaren gorczycy – ok. 5-7, włożyć też ząbek czosnku, gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu.
- Następnie w słoikach ciasno ułożyć ogórki w pozycji pionowej.
- Do przestudzonej zalewy wlać ocet i całość wymieszać, a potem letnim płynem zalać ogórki w słoikach, zamknąć je i pasteryzować przez 15 minut. Na koniec wyciągnąć słoiki, sprawdzić, czy są dobrze zakręcone i odstawić do wystudzenia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki “powidlaki” z wkładem do pasteryzacji
- pojemniki na art. sypkie
- słoiki na przetwory
- chwytaki do słoików