Ogórki konserwowe

Przekaż znajomym!

Najlepsze do sałatek i domowego sosu tatarskiego. Ogórki konserwowe znajdują swoje zastosowanie także jako dodatek do obiadu czy kanapek. Najpyszniejsze są oczywiście te domowe. Pokażemy dziś prosty i skuteczny sposób na aromatyczne ogórki w słoikach na zimę. Zapraszamy!

Składniki:
– 4 kg małych ogórków gruntowych
– kilka gałązek kopru
– główka czosnku
– kawałki korzenia chrzanu
– gorczyca
– szklanka cukru
– 3 l wody
– 3 łyżki soli
– ziele angielskie – 1 opakowanie
– liść laurowy – 1 opakowanie
– 0,5 litra octu

1. Wodę zagotować z cukrem, 3 łyżkami soli, opakowaniem ziela angielskiego i liścia laurowego, a po zagotowaniu, odstawić do przestudzenia.

2. Do każdego słoika wsypać po kilka ziaren gorczycy – ok. 5-7, włożyć też ząbek czosnku, gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu.

3. Następnie w słoikach ciasno ułożyć ogórki w pozycji pionowej.

4. Do przestudzonej zalewy wlać ocet i całość wymieszać, po czym letnim płynem zalać ogórki w słoikach, zamknąć je i pasteryzować przez 15 minut. Po upływie kwadransa wyciągnąć słoiki, sprawdzić, czy są dobrze zakręcone i odstawić do wystudzenia.

Pasteryzacja krok po kroku – zobacz tutaj:

pasteryzacja ulu


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *