Ogórki małosolne z jabłkiem

Przekaż znajomym!

Małosolne znamy wszyscy, a nasz organizm docenia ich odżywcze walory. Połączenie ogórka z kwaśnym jabłkiem i aromatycznymi ziołami oraz liśćmi krzewów owocowych daje wyjątkowo delikatny i harmonijny smak. Polecamy!

Składniki:
– 1 kg małych ogórków gruntowych
– 2 duże zielone jabłka
– 3 gałązki kopru
– główka czosnku
– pęczek natki pietruszki
– kilka listków czarnej porzeczki lub winorośli
– pieprz ziarnisty
– sól
– 2 l wody


1. 3 łyżki soli rozpuszczamy w 2 litrach przegotowanej wody.

2. Na dnie glinianego naczynia lub słoja układamy połamane gałązki kopru, nać pietruszki i ząbki czosnku. Wsypujemy też 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego.

3. Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i razem z ogórkami układamy płasko w naczyniu.

4. Całość zalewamy chłodną osoloną wodą i przykrywamy gazą lub niezbyt szczelną pokrywą.

Naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, w średnio nasłonecznionym miejscu. Już po jednym dniu możemy sprawdzić smak ogórków i zdecydować, czy kisimy dalej. Smacznego!




Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *