Ogórki małosolne

Przekaż znajomym!

Nie za słone, nie za mocno ukiszone, pachnące koprem i chrzanem. Kto z nas ich nie lubi? Cudownie ożywiają smak kromki z domowym smalcem i stanowią niezastąpiony element letnich sałatek. Są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, a ubogie w kalorie. Ogórki małosolne to prawdziwa gratka dla smakoszy domowej kuchni i amatorów zdrowego odżywiania.

Składniki:
– 5kg ogórków
– 7 łyżek soli
– 5 gałązek kopru (z koronami)
– kilka kawałków korzenia chrzanu
– ok. 3 l przegotowanej wody

1. Umyte ogórki, którym odcinamy końce, nakłuwamy nożem i układamy ciasno w słoju – poziomo.

2. Pomiędzy poszczególne warstwy wkładamy chrzan i koper.

3. Wodę solimy i zalewamy nią ogórki. Jeśli chcemy, by szybko się ukisiły, stosujemy gorącą wodę, a jeśli kisimy tradycyjnie, ogórki zalewamy letnią wodą.

4. Na koniec przykrywamy ogórki talerzykiem i obciążamy np. kubkiem z wodą – dzięki temu ogórki nie wypłyną na powierzchnię, ale będą całkowicie zanurzone.

5. W zależności od tego, w jakim stopniu chcemy mieć zakiszone ogórki i jaka panuje temperatura, odstawiamy je na 2-5 dni.



pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *