Kolejny pomysł na przetwory z ogórków, które zachwycają oryginalnym smakiem. Wersja po żydowsku zakłada dodatek świeżych warzyw i aromatycznej naci kopru, selera i pietruszki. To im ogórki zawdzięczają swój wyjątkowy charakter. Zobaczcie, jak łatwo je przygotować! Zapraszamy!
Jak zrobić ogórki po żydowsku?
Składniki na ogórki z warzywami do słoików:
- 4 kg ogórków gruntowych
- posiekany pęczek natki pietruszki, selera i kopru
- 1 duża cebula i 2 duże marchewki pokrojone w plastry
Składniki na zalewę do ogórków:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
Przepis na ogórki po żydowsku:
- Składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku, następnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.
- Umyte oczywiście ogórki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na 4 części.
- Do każdego ze słoików wkładamy po jednej płaskiej łyżce natki selera, pietruszki i kopru, a także jeden plasterek cebuli i 5 plasterków marchwi, a potem układamy ogórki pionowo jak najciaśniej.
- Na koniec gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut.

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki „powidlaki” z wkładem do pasteryzacji
- pojemniki na artykuły sypkie
- kolorowe salaterki
- słoiki na przetwory

Odwiedź nas jeszcze tutaj!