Ogórki po żydowsku

Przekaż znajomym!

Kolejny pomysł na przetwory z ogórków, które zachwycają oryginalnym smakiem. Wersja po żydowsku zakłada dodatek świeżych warzyw i aromatycznej naci kopru, selera i pietruszki. To im ogórki zawdzięczają swój wyjątkowy charakter. Zobaczcie, jak łatwo je przygotować! Zapraszamy!

Składniki:
– 4 kg ogórków gruntowych
– posiekany pęczek natki pietruszki, selera i kopru
– 1 duża cebula i 2 duże marchewki pokrojone w plastry

Zalewa:
– 5 szklanek wody
– 1 szklanka octu
– 2 łyżki soli
– 1 szklanka cukru

1. Składniki na zalewę umieścić w jednym garnku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.

2. Umyte ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na 4 części.

3. Do każdego ze słoików włożyć po jednej płaskiej łyżce natki selera, pietruszki i kopru, jeden plasterek cebuli i 5 plasterków marchwi, następnie układać ogórki pionowo jak najciaśniej.

4. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować słoiki przez 10 minut.

smacznego


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *