Połączenie świeżości ogórka z aromatyczną przyprawą, kojarzącą się głównie z daniami mięsnymi, odsłania przed nami nowe możliwości komponowania smaków imprezowych zakąsek czy dodatków do obiadu. Zapraszamy na ogórki w curry!
Jak zrobić ogórki w curry?
Składniki na ogórki w zalewie z curry:
- 9 kg ogórków gruntowych
- 3 duże cebule
- liście selera
- 750 ml octu
- 300 g cukru
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 10 łyżeczek przyprawy curry
- gorczyca
- 3 łyżki soli
- 3 l wody
Przygotowanie ogórków w curry:
- Do wody wlewamy ocet, olej, następnie wsypujemy cukier, paprykę i przyprawę curry. Całość zagotowujemy i odstawiamy, aby całkowicie wystygła.
- Umyte ogórki obieramy i kroimy według uznania. Posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny.
- Obrane cebule kroimy w wiórki, natomiast nać selera rwiemy na mniejsze części.
- Do umytych słoików wkładamy odrobinę cebuli i selera, a także po kilkanaście ziaren gorczycy.
- Ogórki lekko odcedzamy i nakładamy ciasno do słoików, dopełniając je potem zalewą.
- Zakręcone słoiki będziemy pasteryzować przez 10 minut, a potem odstawimy do wystudzenia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoiki o pojemności 720 ml
- lejki do słoików
- pojemniki na oliwę/ocet
- pojemniki na art. sypkie
- garnki do pasteryzacji
- ostre noże kuchenne
- sita i cedzaki
- obieraczki do warzyw
- wieczka z motywem warzywnym