Ogórki w curry

Przekaż znajomym!

Połączenie świeżości ogórka z aromatyczną przyprawą, kojarzącą się głównie z daniami mięsnymi, odsłania przed nami nowe możliwości komponowania smaków imprezowych zakąsek czy dodatków do obiadu. Zapraszamy na ogórki w curry!

Składniki:
– 9 kg ogórków gruntowych
– 3 duże cebule
– liście selera
– 750 ml octu
– 300 g cukru
– 6 łyżek oleju
– 3 łyżeczki papryki słodkiej
– 10 łyżeczek przyprawy curry
– gorczyca
– 3 łyżki soli
– 3 l wody


1. Do wody wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier, paprykę i przyprawę curry. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Umyte ogórki obieramy i kroimy według uznania. Posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny.

3. Obrane cebule kroimy w wiórki, a nać selera rwiemy na mniejsze części.

4. Do umytych słoików wkładamy odrobinę cebuli, selera i po kilkanaście ziaren gorczycy.

5. Ogórki lekko odcedzamy i nakładamy ciasno do słoików, dopełniając je potem zalewą.

6. Zakręcone słoiki będziemy pasteryzować przez 10 minut, a potem odstawimy do wystudzenia. Smacznego 🙂




Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *