Słodko-ostra wersja ogórków. Delikatnie chrupiące ale miękkie ogórki w zalewie musztardowej mogą być dodatkiem do obiadu lub zakąską na imprezie.
Jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej?
Składniki na ogórki w musztardzie:
- 4 kg małych ogórków gruntowych
- mała główka czosnku
- 2 l wody
- 500 ml octu 10%
- 0,5 kg cukru
- 2 kopiate łyżki soli
- opakowanie liścia laurowego
- opakowanie ziela angielskiego
- 200 g musztardy
Przepis na ogórki w zalewie musztardowej:
- Do wody wsypujemy cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie, a także wlewamy ocet. Całość zagotowujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Do każdego słoika wrzucamy po jednym ząbku czosnku.
- Umyte ogórki obieramy ze skórki i kroimy na podłużne ćwiartki, a potem układamy je w słoiku pionowo, jak najciaśniej.
- Kiedy zalewa się przestudzi i będzie już tylko lekko ciepła, nakładamy do niej musztardę – 200 g to ok. 10 łyżek. Płyn dokładnie mieszamy i zalewamy nim ogórki. Zalewę w garnku trzeba od czasu do czasu zamieszać, bo musztarda lubi osiadać na dnie.
- Na koniec słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Kliknij tutaj i sprawdź, jak pasteryzować słoiki
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki z wkładem do pasteryzacji
- pojemniki na artykuły sypkie
- kolorowe salaterki
- słoiki o pojemności 720 ml z zakrętką
- chwytaki do słoików