Ogórki w zalewie musztardowej

Przekaż znajomym!

Słodko-ostra wersja ogórków. Delikatnie chrupiące ale miękkie ogórki w zalewie musztardowej mogą być dodatkiem do obiadu lub zakąską na imprezie. Polecamy 🙂

Składniki:
– 4 kg małych ogórków gruntowych
– mała główka czosnku
– 2 l wody
– 500 ml octu 10%
– 0,5 kg cukru
– 2 kopiate łyżki soli
– opakowanie liścia laurowego
– opakowanie ziela angielskiego
– 200 g musztardy

1. Do wody wsypać cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie oraz wlać ocet. Całość zagotować, a następnie odstawić do wystudzenia.

2. Do każdego słoika wrzucić po jednym ząbku czosnku.

3. Umyte ogórki obrać ze skórki i pokroić na podłużne ćwiartki; ułożyć je w słoiku pionowo, jak najciaśniej.

4. Kiedy zalewa się przestudzi i będzie już tylko lekko ciepła, nałożyć do niej musztardę – 200g to ok. 10 łyżek. Płyn dokładnie wymieszać i zalać nim ogórki. Zalewę w garnku trzeba od czasu do czasu zamieszać, bo musztarda lubi osiadać na dnie.

5. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami? Zobacz tutaj:

pasteryzacja ulu


rada ogorki musztarda smacznego


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *