Prosty sposób przechowywania owoców zalanych półsłodkim syropem. Idealnych do ciast i deserów czy zjedzenia solo podczas ponurych zimowych dni. Uniwersalna metoda zamknięcia smaków lata w słoiczkach – wypróbujcie ją z nami. Zapraszamy!
Jak zrobić owoce w syropie do słoików?
Składniki na owoce w zalewie do słoików:
- 0,5 kg dowolnych owoców (maliny, gruszki, śliwki, brzoskwinie)
- 100 g cukru
- 0,5 l wody
Przepis na owoce w syropie na zimę:
- Umyte owoce pozbawiamy pestek i kroimy w cząstki, a jeśli jest taka potrzeba, oczywiście obieramy ze skórki.
- Układamy je w słoikach w miarę ciasno, ale nie na tyle, aby się wzajemnie miażdżyły.
- Cukier rozpuszczamy we wrzątku, a następnie powstałym syropem zalewamy płynem owoce w słoikach.
- Na koniec, zakręcone słoiki pasteryzujemy w piecu przez 25 minut (130 stopni).