Gęsty i intensywny w smaku, a przy tym bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Domowy sos cukiniowo-paprykowy nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zamienniki keczupów czy past paprykowych, a nie zawiera substancji zagęszczających. Przekonajcie się, jaki jest pyszny.
Jak zrobić sos paprykowy z cukinią?
Składniki na sos z cukinii i papryki:
- 2,5 kg cukinii
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- po 2 łyżki curry, papryki słodkiej i papryki ostrej
- po 1 łyżce bazylii i oregano
Przepis na sos paprykowy z cukinią:
- Cukinię obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy łyżkę soli i pozostawiamy pod przykryciem na całą noc.
- Następnego dnia rozpoczynamy od odciśnięcia cukinii, aby pozbyć się soku, który z niej wyciekł.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i albeda, a potem kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę siekamy drobno i wszystkie warzywa przekładamy do jednego garnka.
- W małym rondlu zagotowujemy ocet z cukrem i wlewamy do garnka z warzywami. Całość gotujemy ok. pół godziny.
- Po upływie tego czasu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i gotujemy jeszcze 30 minut albo do momentu, kiedy uzyskamy pożądaną konsystencję.
- Na koniec pastę blendujemy lub pozostawiamy w uzyskanej konsystencji i gorącą nalewamy do wyparzonych i ciepłych słoiczków oraz pasteryzujemy 10 minut.