Pasta cukiniowo-paprykowa

Przekaż znajomym!

Gęsty i intensywny w smaku, a przy tym bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Domowy sos cukiniowo-paprykowy nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zamienniki keczupów czy past paprykowych, a nie zawiera substancji zagęszczających. Przekonajcie się, jaki jest pyszny. Zapraszamy!

Składniki:
– 2,5 kg cukinii
– 1 kg papryki czerwonej
– 1 kg cebuli
– 5 ząbków czosnku
– 500 g koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki cukru
– 0,5 szklanki octu
– 1 łyżka soli
– 2 liście laurowe
– po 2 łyżki curry, papryki słodkiej i papryki ostrej
– po 1 łyżce bazylii i oregano

1. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać łyżkę soli i pozostawić pod przykryciem na całą noc.

2. Następnego dnia rozpoczynamy od odciśnięcia cukinii i odlania soku, który z niej wyciekł.

3. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i albeda, a następnie kroimy w drobną kostkę.

4. Cebulę siekamy drobno i wszystkie warzywa przekładamy do jednego garnka.

5. W małym rondlu zagotowujemy ocet z cukrem i wlewamy do garnka z warzywami. Całość gotujemy pół godziny.

6. Po upływie tego czasu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i gotujemy jeszcze 30 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji.

7. Pastę blendujemy lub pozostawiamy w uzyskanej konsystencji i gorącą nalewamy do wyparzonych i ciepłych słoiczków oraz pasteryzujemy 10 minut.

smacznego


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *