Złociste i chrupiące ciasto francuskie skrywa w sobie kuszącą słodycz czekolady. Nasze pierożki to bardzo prosty deser, który możemy przygotować w ok. pół godziny. Będziecie zachwyceni ich smakiem!
Jak zrobić pierożki z ciasta francuskiego?
Składniki na pierożki francuskie z czekoladą:
- 500 g ciasta francuskiego
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 jajko
- 16 g cukru waniliowego
Przepis na pierożki z ciasta francuskiego:
- Ciasto wałkujemy, a potem wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 9 cm.
- Na każdym kawałku kładziemy dużą kostkę czekolady lub dwie małe, natomiast brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i zwijamy w pierożek.
- Następnie gotowe ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków i każde z nich smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie cukrem waniliowym. Na koniec pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.