Nalewka na ciemnym piwie i spirytusie; jest mocna i słodka. Z pewnością zachwyci podniebienia miłośników cukierków – kukułek, których smak bardzo przypomina. Zobaczcie, jak łatwo ją zrobić!
Jak zrobić nalewkę porterówkę?
Składniki na nalewkę na ciemnym piwie:
- 6 x 500 ml ciemnego piwa porter
- 600 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 150 g miodu wielokwiatowego
- 10 g kawy rozpuszczalnej
- 1,5 l spirytusu
- ¾ szklanki rodzynek
Przepis na nalewkę porterówkę:
- Piwo z cukrem i cukrem waniliowym podgrzewamy, a następnie mieszamy do powstania jednolitego płynu.
- Po zniknięciu piany dodajemy miód, kawę i rodzynki, a potem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia, po czym dodajemy spirytus.
- Zimną nalewkę odstawiamy oczywiście w zamkniętym słoju na tydzień.
- Na koniec, za 7 dni można już przefiltrować porterówkę i przelać do butelek.