Rabarbarówka

Przekaż znajomym!

Kwaśny, cierpki, ale pachnący wiosną! Rabarbarowe kompoty, nadziewane pierogi i orzeźwiające desery to jedno z najmilszych wspomnień dzieciństwa. Dziś jesteśmy dorośli – dziś robimy nalewkę. Na zdrowie!

Składniki:
– 9 kg rabarbaru
– 9 l wódki
– 2 kg cukru


1. Dokładnie umyty rabarbar kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do słoja partiami na przemian z cukrem. Zamykamy słój i odstawiamy w ciepłe słoneczne miejsce na 5 dni.

2. Kiedy cukier się rozpuści, do słoja wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Tym razem nalewka będzie stała miesiąc.

3. Po 30 dniach odcedzamy owoce i filtrujemy nalewkę do uzyskania klarownego płynu. Głębię smaku i aromatu rabarbarówki poczujemy za miesiąc od zakorkowania 😉




Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *