Sałatka ogórkowa w zalewie pomidorowej

Przekaż znajomym!

Warzywne sałatki, które zamykamy w słoikach, pozwalają cieszyć się smakami lata przy okazji zimowych obiadów. Ogórki w zalewie pomidorowej to przepis na słodko-kwaśną przekąskę.

Składniki:
– 8 kg obranych ogórków
– 2 łyżki soli
– 2 szklanki cukru
– 2 szklanki octu
– 2 kg marchwi
– 2 kg cebuli
– 1 kg keczupu
– 400 g przecieru pomidorowego
– po 2 opakowaniu liści laurowych i ziela angielskiego


1. Ogórki szatkujemy i nasalamy. Po wymieszaniu odstawiamy na 2 godziny.

2. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę siekamy na wiórki.

3. Wodę z marchwią, cebulą, cukrem, przecierem, keczupem i octem oraz ziołami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.

4. Do garnka wrzucamy poszatkowanie ogórki i mieszając gotujemy jeszcze 5 minut, a potem odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

5. Jeszcze ciepłą sałatkę nakładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.




Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *