Warzywne sałatki, które zamykamy w słoikach, pozwalają cieszyć się smakami lata przy okazji zimowych obiadów. Ogórki w zalewie pomidorowej to niewątpliwie idealny przepis na słodko-kwaśną przekąskę.
Jak zrobić ogórki w zalewie pomidorowej?
Składniki na ogórki w pomidorach:
- 8 kg obranych ogórków
- 2 łyżki soli
- 500 ml cukru
- 500 ml octu
- 2 kg marchwi
- 2 kg cebuli
- 1 kg keczupu
- 400 g przecieru pomidorowego
- po 1 opakowaniu liści laurowych i ziela angielskiego
Przygotowanie sałatki ogórkowej w zalewie pomidorowej:
- Ogórki szatkujemy i nasalamy, a następnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
- Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, natomiast cebulę siekamy na wiórki.
- Wodę z marchwią, cebulą, cukrem, przecierem, keczupem i octem oraz ziołami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
- Do garnka wrzucamy poszatkowane ogórki i oczywiście mieszając gotujemy jeszcze 5 minut, po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Jeszcze ciepłą sałatkę nakładamy do czystych słoików. Na koniec, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- duże garnki emaliowane
- garnki do pasteryzacji
- szatkownice
- tarki do warzyw
- słoiki 720 ml z wieczkiem
- lejki do słoików
Odwiedź nas jeszcze tutaj!