Sałatka Zborczycka podawana z kotletem mielonym

Przekaż znajomym!

Pożywne sałatki mogą stanowić danie samo w sobie, ale jeśli podamy je z dowolnym mięsem, stają się obłędnym smakołykiem. Gospodynie ze Zborczyc pokażą nam dziś, jak przygotować sycącą sałatkę na bazie ziemniaków i boczku.

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 8 jaj do sałatki + 2 do mielonych
– 1 słoik ogórków kiszonych
– 2 cebule do sałatki + 1 do mielonych
– 0,5 kg łopatki wieprzowej
– 0,5 kg boczku wędzonego
– 200g kiełbasy krakowskiej
– 1 bułka pszenna
– olej do smażenia
– bułka tarta do panierki
– szczypiorek do dekoracji
– sól i pieprz


1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do takiego stopnia, aby nie były zbyt miękkie, ale aby dało się je pokroić, odcedzamy i studzimy, a 8 jajek gotujemy na twardo.

2. 1 obraną cebulę siekamy drobno i mielimy w maszynce razem z mięsem i rozmoczoną bułką pszenną.

3. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy z posiekanymi pozostałymi cebulami w kolejności nakładania: boczek, cebula, kiełbasa.

4. Do zmielonego mięsa, cebuli i bułki wbijamy dwa jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kotleciki, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 5 minut z każdej strony.

5. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na sałatkę: ugotowane i wystudzone ziemniaki pokrojone w kostkę, ogórki i jajka oraz podsmażony boczek wraz z cebulą i kiełbasą. Posypujemy szczypiorkiem, mieszamy i ewentualnie przyprawiamy do smaku.



  • Maszynka do mielenia
  • Patelnia z powłoką non-stick
  • Uniwersalny krajacz
  • Garnek nierdzewny
  • Obierak do ziemniaków
  • Nóż szefa kuchni Fiskars
  • Miski kuchenne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *