Puszysty serowy krem na kruchym spodzie, świeże owoce i słodka kruszonka. Przedstawiamy sernik, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia 😉
Jak zrobić sernik na kruszonce z owocami?
Składniki na kruszonkę:
- 30 dag mąki tortowej
- 200 g masła
- 10 dag cukru
- 16 g cukru waniliowego
Składniki na masę serową:
- 1 kg miękkiego twarogu
- 5 jaj
- 100 g masła
- 125 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 op. budyniu waniliowego
- 16 g cukru waniliowego
- 250 ml malin lub innych owoców sezonowych
Przygotowanie sernika na kruszonce z owocami:
- Z przesianej mąki, miękkiego masła i cukrów zagniatamy kruszonkę, aby powstały sypkie grudki.
- Połową ilości kruszonki wylepiamy dno formy – tortownicy o średnicy 27 cm lub prodiża, poprzednio wysmarowanego tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Spód ciasta podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a potem odstawiamy do wystudzenia.
- Miękki ser, masło i cukry ucieramy, aby powstała jednolita masa.
- Budyń musimy rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do masy serowej. Po dokładnym wymieszaniu masę wykładamy na wystudzoną kruszonkę, pamiętając oczywiście o zachowaniu większej ilości masy tuż przy brzegach ciasta.
- Na wierzch wysypujemy maliny, uważając, by nie dostały się do samych brzegów formy, natomiast całość pokrywamy resztą kruszonki.
- Pieczemy jeszcze ok. 40 minut, aż kruszonka się zrumieni i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku czy też prodiżu.
Sernik najlepiej smakuje schłodzony, a na drugi dzień jest wyśmienity 🙂

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- stolnice dwustronne
- wałki do ciasta
- krajacze do ciasta
- przesiewacze do mąki i cukru
- makutry
- kule do ucierania
- salaterki plastikowe
- trzepaczki kuchenne
- tortownice
Odwiedź nas jeszcze tutaj!