Jedna z najpopularniejszych imprezowych zakąsek i oczywiście składnik wielu sałatek. Niezastąpiony śledzik króluje na naszych stołach nie tylko w okresie karnawału. Dziś zapraszamy do spróbowania śledzi w oleju lnianym, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, fitoestrogeny i antyoksydanty – tak zdrowych jak pysznych! ?
Jak zrobić śledzie w oleju lnianym?
Składniki na śledzia w oleju:
- 1 kg świeżych płatów śledziowych
- 3 duże cebule
- 1 cytryna
- ok. 6 łyżek oleju lnianego
- 250 ml wody
- przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, po szczypcie rozmarynu, tymianku, oregano i bazylii
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przepis na śledzie w oleju lnianym:
- Opłukane śledzie wkładamy do zimnej wody i moczymy przez dwie godziny, zmieniając wodę w połowie czasu.
- Następnie zagotowujemy wodę ze wszystkimi przyprawami, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Cebulę siekamy na wiórki, zawijamy w gazę, a następnie odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu kładziemy gazę z cebulą na desce i zgniatamy, najlepiej wałkiem do ciasta owiniętym w folię, aby nie przeszedł zapachem cebuli. Cebulę w gazie musimy odcisnąć z nadmiaru soku, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy.
- Cebulę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy na złoty kolor, a potem odstawiamy do wystudzenia.
- Wypłukane śledzie wkładamy do zalewy z przyprawami i moczymy przez ok. pół godziny.
- W szerokim naczyniu, najlepiej kamionkowym, układamy kolejno: warstwę cebuli, którą smarujemy dwiema łyżkami oleju lnianego, następnie warstwę płatów śledziowych, które skrapiamy z sokiem cytryny. Następne warstwy układamy w ten sam sposób, aby na samym wierzchu została cebula. Naczynie przykrywamy, ale nie za szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 5 godzin lub nawet całą noc.
I gotowe! ♥

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
garnki ceramiczne
salaterki plastikowe
patelnie z powłoką non-stick
słoiczki na przyprawy
wałki kuchenne
wyciskacze do cytrusów
deski kuchenne
czajniki gazowe
naczynia na zakąski
Odwiedź nas jeszcze tutaj!