Śliwki to owoce, które idealnie komponują się w deserach i potrawach na słodko, ale ich wyjątkowy smak doceniamy też podczas przyrządzania dań mięsnych. Śliwki w zalewie octowej z korzennym aromatem mogą być dodatkiem do gorących pieczeni czy zimnych pasztetów i serów.
Jak zrobić śliwki w occie?
Składniki na śliwki w zalewie korzennej:
- 3 kg śliwek węgierek średnio dojrzałych – nie za twardych, nie za miękkich
- po 750 ml cukru i wody
- 190 ml octu 10%
- po 1 łyżeczce goździków, cynamonu, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
Przepis na śliwki w occie:
- Śliwki myjemy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, następnie dokładnie płuczemy zimną wodą – pozwoli nam to pozbyć się woskowego nalotu na owocach.
- Rozpoczynamy od przygotowania zalewy. Do wody wsypujemy cukier i wszystkie przyprawy, wlewamy ocet. Całość dobrze mieszamy, stawiamy na ogniu i następnie doprowadzamy do wrzenia.
- W tym czasie umyte śliwki przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Owoce układamy w słoikach jak najciaśniej.
- Kiedy zalewa się zagotuje, zalewamy nią śliwki w słoikach, aż zakryje owoce. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy ok. 25 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy je z wody, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia (w przypadku pasteryzacji na mokro) lub pozostawiamy do wystygnięcia w otwartym piekarniku (pasteryzacja na sucho).