Śliwki w zalewie korzennej

Przekaż znajomym!

Śliwki to owoce, które idealnie komponują się w deserach i potrawach na słodko, ale ich wyjątkowy smak doceniamy też podczas przyrządzania dań mięsnych. Śliwki w zalewie octowej z korzennym aromatem mogą być dodatkiem do gorących pieczeni czy zimnych pasztetów i serów. Skosztujecie? Zapraszamy!

Składniki:
– 3 kg śliwek węgierek średnio dojrzałych – nie za twardych, nie za miękkich
– 3 szklanki cukru
– 3 szklanki wody
– 3/4 szklanki octu 10%
– po 1 łyżeczce goździków, cynamonu, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1. Śliwki myjemy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, następnie dokładnie płuczemy zimną wodą – pozwoli nam to pozbyć się woskowego nalotu na owocach.

2. Rozpoczynamy od przygotowania zalewy. Do wody wsypujemy cukier i wszystkie przyprawy, wlewamy ocet. Całość dobrze mieszamy, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.

3. W tym czasie umyte śliwki przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Owoce układamy w słoikach jak najciaśniej.

4. Kiedy zalewa się zagotuje, zalewamy nią śliwki w słoikach, aż zakryje owoce. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy ok. 25 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy je z wody, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia (w przypadku pasteryzacji na mokro) lub pozostawiamy do wystygnięcia w otwartym piekarniku (pasteryzacja na sucho).


rada sliwki w zalewie smacznego sliwki


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *