Smalec z suszonymi śliwkami

Przekaż znajomym!

Tłusty i kaloryczny, ale w małych ilościach niegroźny. Trudno odmówić sobie kromeczki wiejskiego chrupiącego chleba z odrobiną treściwego smalczyku. Ten nasz, z suszonymi śliwkami, jest idealny jako przystawka albo spełnienie zwykłej zachcianki w ciągu dnia.

Składniki:
– 0,5 kg słoniny
– 0,5 kg surowego podgardla
– 3 duże cebule
– ok. 10 dag suszonych śliwek bez pestek, pokrojonych w kostkę lub wiórki.

1. Słoninę i podgardle kroimy na takie części, aby swobodnie zmieściły się nam do maszynki. W zależności od tego, jak duże skwarki lubimy, wybieramy średnie lub duże oczka, aby powstałe z nich skwarki stanowiły wyrazisty element naszego smalcu.

2. Zmielony tłuszcz przekładamy do suchego garnka, w którym będziemy go topić. Garnek ustawiamy na średnim ogniu, aby skwarki powstawały powoli i mieszamy często drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna i nie przypalały się.

3. Po ok. pół godziny topienia tłuszczu, kiedy zauważymy, że skwarki zaczynają już nabierać kształtów i złocistej barwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mieszamy.

4. Po upływie kolejnych 30 minut dodajemy suszone śliwki i całość trzymamy jeszcze na ogniu 5 minut, jak najczęściej mieszając.

5. Po zestawieniu z ognia czekamy aż smalec się schłodzi na tyle, aby można go było przełożyć do innych naczyń bez obaw o poparzenie się. Smalec najlepiej przechowuje się w ceramicznych pojemnikach.

6. Po przełożeniu smalcu do naczynek, musimy co jakiś czas go w nich przemieszać, aby tłuszcz zastygał równomiernie zmieszany ze wszystkimi składnikami.

7. Po wystudzeniu smalec wkładamy do lodówki, w której możemy go przechowywać nawet do miesiąca czasu, ciesząc się jego niezmienionym smakiem i świeżością.



pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *