Sok z truskawek to jedno z najmilszych wspomnień lata zamkniętych w słoiczku. Na ten słodki, intensywnie czerwony i wyrazisty w smaku syrop możemy znaleźć wiele zastosowań. Zimą smakuje idealnie. Poznajcie nasz drugi sprawdzony sposób na przygotowanie soku z truskawek, bez konieczności pasteryzowania.
Jak zrobić sok z truskawek bez sokownika?
Składniki na sok z truskawek w słoju:
- 3 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
Przepis na sok truskawkowy:
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki wsypujemy partiami do słoja, na zmianę z warstwami cukru. Wypełniony słój zamykamy i odstawiamy w ciepłe, najlepiej nasłonecznione miejsce na kilka godzin lub na całą noc, aby truskawki puściły sok.
- Następnego dnia lub po kilku godzinach zawartość słoja przekładamy do garnka i zagotowujemy, mieszając, aby cukier do końca się rozpuścił.
- Truskawki odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową, a sok gotujemy jeszcze kilka minut.
- Na koniec gotowy wrzący sok wlewamy do wyparzonych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji mają one pozo bzstać do wystygnięcia. Zwróćmy uwagę, by podczas nalewania zarówno gwint słoiczka jak i zakrętka były czyste i suche.
Pozostałe truskawki możemy zalać ponownie wodą i przygotować kompot, możemy je też zastosować do ciasta czy zrobienia konfitur.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoje wielofunkcyjne
- lejki do słoików
- pojemniki na artykuły sypkie
- słoiczki na przetwory
- zakrętki do słoików z owocowym wzorem
- cedzaki i sitka
- łyżki cedzakowe