Sok z truskawek – sposób drugi – słój

Przekaż znajomym!

Sok z truskawek to jedno z najmilszych wspomnień lata zamkniętych w słoiczku. Na ten słodki, intensywnie czerwony i wyrazisty w smaku syrop możemy znaleźć wiele zastosowań. Zimą smakuje idealnie. Poznajcie nasz drugi sprawdzony sposób na przygotowanie soku z truskawek, bez konieczności pasteryzowania. Zapraszamy!

Składniki:
– 3 kg truskawek
– 1,5 kg cukru

1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki wsypać partiami do słoja, na zmianę z warstwami cukru. Wypełniony słój zakręcić i odstawić w ciepłe, najlepiej nasłonecznione miejsce na kilka godzin lub na całą noc, aby truskawki puściły sok.

2. Następnego dnia / po kilku godzinach zawartość słoja przełożyć do garnka i zagotować, mieszając, by cukier do końca się rozpuścił.

3. Truskawki odcedzić lub wyjąć łyżką cedzakową, a sok gotować jeszcze kilka minut.

4. Gotowy wrzący sok nalewać do wyparzonych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcać i odwracać do góry dnem. W takiej pozycji mają one pozostać do wystygnięcia. Zwróćmy uwagę, by podczas nalewania zarówno gwint słoiczka jak i zakrętka były czyste i suche.

Pozostałe truskawki możemy zalać ponownie wodą i przygotować kompot, możemy je też zastosować do ciasta czy zrobienia konfitur.



pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *