Jarskie danie obiadowe lub imprezowa przekąska. Możemy je modyfikować według własnych upodobań i koniecznie podajemy na ciepło. W specjalnym odcinku Piwniczki Chomika panie z KGW w Fałkowicach pokażą nam, jak zrobić sznycelki ryżowe z sosem pieczarkowym.
Jak zrobić kotleciki ryżowe?
Składniki na sznycelki ryżowe z sosem pieczarkowym:
- 1 l ryżu
- 6 cebul
- 4 jajka
- 600 g startego sera żółtego
- pęczek koperku
- 1 kg pieczarek
- 250 ml śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przepis na kotleciki ryżowe:
1. Ryż wrzucamy na osolony wrzątek w ilości 2 litrów i mieszając gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
2. Cztery cebule siekamy drobno i szklimy na oleju, także odstawiając do wystudzenia.
3. W międzyczasie siekamy resztę cebul, koperek i pieczarki.
4. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule i czekamy aż się zeszkli, następnie dokładamy pieczarki i dusimy pod przykryciem, dolewając w międzyczasie szklankę wody i przyprawiając zawartość solą.

5. W osobnym naczyniu roztrzepujemy śmietanę z mąką i wlewamy do pieczarek, kiedy te będą już miękkie. Energicznie mieszamy, by składniki się nie zwarzyły i gotujemy jeszcze 5 minut.
6. Zimny ryż mieszamy ręką z wystudzoną zeszkloną cebulką, koprem, żółtym serem i jajkami oraz przyprawiamy pieprzem do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy niewielkie kulki.
7. Sznycelki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Na koniec, po odsączeniu na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju, podajemy je jeszcze gorące z sosem pieczarkowym.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki nierdzewne
- patelnie z powłoką non-stick
- garnki do frytek
- pojemniki na art. sypkie
- tarki kuchenne
- noże kuchenne
- miski plastikowe